Милутин Миланковић: „Успомене, доживљаји и сазнања”

Милутин Миланковић
Википедија

Да ли ти знаш ко је био Милутин Миланковић?

Можда је довољно да ти кажем да је он био један од највећих српских научника и да је проучавао небеску механику, космичку физику и геофизику, а да то већ звучи задивљујуће, зар не? Он је, баш као и Никола Тесла, поред својих великих открића, стизао и да се бави уметничком књижевношћу, те су му најпознатија дела Кроз васиону и векове и аутобиографија Успомене, доживљаји и сазнања.

Да би сазнао нешто више о овом научнику, погледај кратак снимак: 

Након што прочиташ одломак аутобиографије из своје Читанке, подсети се да је аутобиографија књига у којој аутор описује свој живот од рођења до одређеног животног момента; размисли о томе каква је то читава књига овога научника на основу прочитаног одломка, а затим одговори на питања из лексикона.

Шта је то лексикон?

Приметићеш да је одломак посвећен школи, ученицима и наставницима. Изглед школе се од краја деветнаестог века до сада изузетно променио. Чак је и период у којем је ваша наставница ишла у школу доста другачији од овог данашњег. Међутим, нешто је ипак остало исто, а то је: свакако се учи, свакако се добијају оцене, свакако имате наставника, и, најважније, свакако имате другаре. Када смо били ученици, моји другари и ја, правили смо лексикон, који је садржао многобројна занимљива питања. Сада ћу ја теби поставити неколико питања из овог прилагођеног лексикона, а с мишљу на текст који смо прочитали.


  1. Мој надимак је?
  2. Волим да идем у школу?
  3. Зашто?
  4. Мој најбољи друг је?
  5. Моја најбоља другарица је?
  6. Омиљена ужина?
  7. Имам ли симпатију?
  8. Који предмет највише волим?
  9. Зашто?
  10. Који предмет не волим?
  11. Зашто?
  12. Мој омиљени наставник?
  13. Када бих ја био наставник, какав би био и шта бих предавао?
  14. Како би изгледала идеална школа?
  15. Шта желим да постанем?
  16. Један мој цртеж или порука. 

Уживај! 

Извори: 
https://www.youtube.com/


Коментари