VI: Епски лик Марка Краљевића


Погледали смо емисију о Марку Краљевићу, прочитали песме из Читанке о њему, преостало је само да резимирамо шта смо научили:

  • Вук Караџић сакупљао је епске песме од гуслара, а један од најважнијих певача епских песама јесте Тешан Подруговић, који је певао и о Марку Краљевићу.
Тешан Подруговић – Херцеговац од кога је Вук преписивао - Билећа.рс
  • Епски лик Марка Краљевића умногоме се разликује од историјског лика, међутим је истина да се он издвајао од тадашњих људи.
  • Марко Краљевић је постао симбол свемоћног јунака који ослобађа Србе од турског зулума.
  • У песми Урош и Мрњавчевићи, сетимо се, упознајемо се са Марковом праведношћу, али и са очевом клетвом (Сине, Марко, да те Бог убије!), као и са благословом (Име ти се свуда спомињало / док је сунца и док је мјесеца!) које се испуњавају.
  • У песми Марко Краљевић укида свадбарину сусрећемо композицију песме засновану на драмским елементима (ток драме: експозиција: увод, заплет, кулминација: врхунац радње, перипетија: обрт, расплет). У овој песми се појављује лик Косовке Девојке која симболизује јад и несрећу српских девојака, али и народа. Марко сваког може да победи, па и Арапина црна (демонизован лик непријатеља), и то чини контрастном сликом у виду хиперболе (како га је лако ударио, / искиде му из рамена главу).
  • У песми Марко Краљевић и вила испевано је како Марко побеђује вилу (митско моћно створење) и како јој постаје побратим (врло је важно да се Марко никада не оглуши на помен Бога), а како помаже побратиму Милошу Обилићу (народ је испевавао само посредну везу Марка са Косовским бојем путем везе са ликовима, односно са Турцима).
Датотека:Marko Kraljevic i Vila detalj.jpg — Википедија, слободна ...
  • Да је Марко велики јунак највише се, пак, види у песми Марко Краљевић и Муса Кесеџија јер је ту његов лик показан физички (седи у кафани три месеца и једе и пије како би се опоравио), морално (одсече ковачу руку, али му да новац) и духовно (жао му је што је убио бољег јунака: свестан је тога шта је грех).
Musa Kesedžija - Wikipedia

Прочитајте одломак Сирото ждребе од Светлане Велмар Јанковић у вашим Читанкама и сазнајте како је то Марко добио свог чудесног коња, Шарца.

Извор слика: Билећа.рс и Википедија

Коментари