V: ,,Аги и Ема”, Игор Коларов



Живот је нешто што у почетку не може да се разуме, а касније још мање.

Игор Коларов један је од наших највећих писаца за децу. Живео је од 1973. до 2017. и написао многа вредна дела. Међу њима су и Дванаесто море, Кућа хиљаду маски, Џепне приче, Приручник за пингвине, Да, то су бизони и многе друге.

Игор Коларов: https://www.zrbiblio.rs/index.php/sr-YU/227-igor-kolarov-1973-2017


Аги и Ема јесте врло емотиван роман који прати пријатељство два лика, једног одраслог и једног дечјег. Међутим, како се ова два често преплићу, и како један дечак уме да говори озбиљно о озбиљним стварима, а како старија бака уме да постане право дете и тако покаже да је дечаштво особина, открићемо заједно, пратећи нит овог дивног романа.
  • Аги је усамљен дечак. Аги не разговара са својим родитељима. Не на прави начин. Објасни зашто родитељи немају времена за њега? Како се Аги осећа због тога? Зашто се ова породица стално сели и каква је то уопште породица? 
  • Ема је бака која живи прекопута. Како Ема изгледа? Како се она упознаје са Агијем и како комуницирају? Да ли Ема живи с неким? Да ли је Ема усамљена?
  • У којој улици они живе? Шта мислиш о називу ове улице? Ако се сећаш приче коју смо заједно читали о господину Беркију и Андреасу Саму, сетићеш се да је та прича део збирке прича која се зове Рани јади а написао ју је Данило Киш. У тој књизи се спомиње Улица дивљих кестенова. Управо је у њој живео и мали Андреас Сам. Да ли су Аги и Андреас по нечему слични? 
  • Знамо колико могу бити тешке туђе речи. Како се према Агију односе другари из школе? Обрати пажњу на то да се њихово понашање понавља изнова и да се на исти начин нама износи и тако и ми постајемо сведоци озбиљности ове ситуације. Напротив обраћању деце, Ема се Агију обраћа с љубављу: Аги, геније! Аги, геније!
  • Породица је за свакога врло важна. Аги, нажалост, нема породицу у којој се према њему опходе са разумевањем. Његови родитељи су потпуно заузети својим животом, а да, притом, тога нису ни свесни. Пронађи део у тексту где Аги описује да су му родитељи попут комшија и где он то виђа своје родитеље највише.
  • Ако бисте питали Агија, рекао би вам да је одличан пливач, мада још увек није научио да плива; или:
           Аги би желео да се игра жмурке.
           Затворио је очи и пружио себи прилику да се сакрије. 
           Ипак, Аги је изврсан трагалац.
           Пронашао је себе као од шале.  

           Како Аги доживљава свет? На који начин проводи своје дане, чега се игра?
  • Аги, хоћеш ли бити љубазан и одеш да купиш 10 јаја и слани кекс? Желим да видим колико сам виша од тебе: Ема је веома креативна и пуна живота. Пронађи неколико занимљивих Еминих описа (о флеки, о љубимцима, о фотографисању...). Захваљујући њој, Аги ће доживети многе пустоловине, али Ема је учила живот заједно са њим. Како су они учили једно од другог? Опиши како заједно проводе време? 
  • Аги је понекад веома тужан (сакрије се у орман  и плаче), Ема је некада веома весела , али и блесава (одлазак на пецање, шешир, писање поезије), али она је увек ту за њега (ВОЛИМ ТЕ НОН-СТОП). Они су пример правог пријатељства.
  • Аги, приликом писања свог дневника, описује себе. Како би ти описао Агија? Он такође описује и Ему (Ема је океан.), са чиме би ти упоредио Ему? 
  • Какав је крај овог романа? Да ли си очекивао такав обрт? Можеш ли да издвојиш главну поенту романа? 
  • Коларов има врло специфичан начин приповедања: његови описи сведени су на минимум, а фокус се ставља на оно унутрашње. Сазнајемо како се главни ликови осећају и о чему мисле. Због тога се чини као да их много боље познајемо. И Аги и Ема имају занимљиве идеје. Издвој неколико. 

Ова прича је једна од оних коју када прочитате, увек памтите. 
Agi i Emma: Kolarov Igor: 9789855450338: Amazon.com: Books
Запамтите, читање је једна несхватљива авантура! 

💗

Извори: 
http://skr.rs/p4h
https://www.amazon.com
Аги и Ема, Игор Коларов; Завод за уџбенике, Београд, 2006.


Коментари