Текст или звук?

FILM VS KNJIGA (hipsterska rasprava veka) - ČASOPIS KUŠ!

Многи филмови снимљени су према мотивима из истоимених књига. Иако постоје читаве расправе на тему нашег наслова, ми се ипак нећемо бавити доказивањем тога да је књига увек боља, већ ћемо се сложити са тим да је одлично ако може и текст и звук! Стога ћемо вас позвати да погледате одабране снимке према свом разреду:


  • За све разреде
Пошто смо читали о предстојећим руским празницима, сада ћемо и погледати како то изгледају обичаји уочи прослављања Васкрса у Русији и у Србији, па можете упоредити заједничку традицију:

Линк до снимка (Русија): 

Линк до снимка (Србија):


  • Пети разред
С обзиром на то да смо пре неколико дана читали емотиван роман Игора Коларова Аги и Ема, сада можемо погледати и истоимени филм, који вас сигурно неће оставити равнодушним. Погледајте га, па кажите, да ли сте баш тако замишљали Ему, који су све догађаји приказани, а који нису, и, наравно, какав је Аги?

Линк до филма: 
https://www.youtube.com/watch?v=P1Wy8cBA3kg

Agi i Ema) - Film - mojtv.net

  • Шести разред
Један од најлепших романа који се памти из школских дана јесте Орлови рано лете Бранка Ћопића. Ћопић је изузетно добро описао храброст, разиграност и домишљатост чете харамбаше Јованчета. Како је ова чета изгледала на филму, погледајте на линку испод. Обратите пажњу на оно што је измењено у филму, као и на улогу ових измена. Филм одлично приказује слику српског села и дух обичног народа, а док гледате филм, обратите пажњу на хумористичке елементе (како су приказани на филму, а како у књизи). Уживајте!

Линк до филма: 
http://www.apeiron-uni.tv/play/2496/orlovi-rano-lete

ORLOVI RANO LETE – EAGLES FLY EARLY, 1966 SFRJ (DVD), adriamedia

  • Седми и осми разред  
У досадашњим руским филмовима које смо гледали, могли смо приметити да руска кинематографија обилује емотивним темама са драмским набојем. Како смо у току Велике недеље у којој се припремамо са најрадоснији празник, погледаћемо један врло специфичан филм. Наиме, филм Острво одводи нас до острва на којем живе монаси, а међу којима се нарочито издваја један монах, у чијем се срцу налази острво кајања због почињеног греха у прошлости. Он се понаша чудно, некада и недопустиво, према мишљењу других, али у њему се крије велика тајна. Ову психолошку драму са веома занимљивим крајем погледајте на наведеном филму, где постоји и превод на српски.

Линк до филма: 

Остров - Острво ( 2006) Руски филм са преводом - YouTube



Уживајте у празницима!

🐣🐤🐥

Извори: 

Коментари