VI: Марко Краљевић, други део



Надам се да вам се допала прва емисија посвећена Марку Краљевићу. У другом делу емисије сазнаћете још много занимљивих појединости из живота овога епског јунака: о необичном коњу Шарцу, о витешком изгледу, о јунаковој породици и сл. Сазнаћете одговор на многа питања, попут тога: Да ли је Марко Краљевић и за време свога живота постао славан, и зашто? Нарочиту пажњу нека вам привуку изведбе стихова песама које су посвећене Марку Краљевићу. Запамтите и како је, према легенди, Марко изгубио живот; размислите зашто је народ смислио Марку баш такву смрт?

Други део емисије погледајте овде:

https://www.youtube.com/watch?v=Orcz2i4S2eU

Илустрација: Душан Павлић
https://www.boske.rs/stranice/marko_ukida_svadbarinu.html

Прочитајте песму из ваших Читанки: Марко Краљевић укида свадбарину, као и текст који је дат уз ову песму. Обратите пажњу на следеће и одговорите на питања: 
  1. Ово је епска песма. Издвоји макар четири особине епске поезије.
  2. Назив епске песме углавном указује на главни заплет, главног јунака или јунаке које ћемо упознати у песми, те је тако и овде. Да ли би могао, опширније од наслова, да издвојиш тему песме?
  3. Епске песме, у односу на лирске, издваја развијена радња, која често има драмски заплет. Према томе, често можемо издвојити следеће етапе: почетак, заплет, врхунац заплета, расплет и епилог. Издвоји делове песме који одговарају овим етапама.
  4. Које ликове упознајемо у песми? Шта сазнајемо о њима? Ко је Марков противник и како га он побеђује?
  5. Како Марко побеђује Арапина? Размисли, која је стилска фигура употребљена у следећим стиховима: како га је лако ударио/искиде му из рамена главу!
  6. За крај, промисли о положају српског народа за време Турака, а, пре свега, на положај жене, који је приказан у овој песми.
И у овој песми, као и у многим другима, симболички се потврђује оно што је читав народ певао о Марку Краљевићу: Марко за све свадбарину плати!

Лепо радите! 🙋



Коментари