VI: Размишљање о родном месту


        Да ли сте размишљали о томе да је место у којем је била наша некадашња школа, а у коме је доста над одрасло, заправо један херој. Прави, истински херој који се борио са људима најбоље што је умео. 
   

       Хероја красе велике речи које други говоре о њему. Међутим, он сам о себи говори својим поступцима, а мање речима. Херој је способан да се супротстави свему ономе чему други не могу. Он је изнад других.
       Таквог једног озеленелог хероја нашли смо на улицама још давне две хиљадите године. Растезао се од једне ограде до друге, а сакупљао је у себе сву дечју грају која је наилазила на њега. Био је смео и био је благ. Није знао да људи којима се осмехује имају моћ о којој он ни не сања. 
      
     Како је време одмицало, људи су се хранили страховима, туђим одлукама и попуштањем. Неки други хранили су се идејом да могу да зараде, да уштеде, да остваре неке сопствене жеље. Па су се, место голубова по крововима, кренули котрљати новчићи, мали и мало већи, чангрљали су по лименим олуцима, производећи заводљиве шумове.     
   
      Након неког времена, место херојевих дубоких вирова, веселих врана и широког дрвећа, почеле су се ширити живе земље, а продубљивати прозорске дупље. То је трајало годинама. У неком тренутку, доста људи се сетило хероја, па су га почели дозивати по имену. А херој је ћутао. 
   
      Нико није знао да се хероји повлаче у себе онда када се људи повуку ван себе. Да хероји не желе да постоје онда када га људи забораве. Он живи за себе, онолико колико може. А живи дуже него што ико може да претпостави. 

🌷Размисли и одговори на питања:

1. Шта чини једног хероја? Ко је све херој, према твом мишљењу? Опиши шта би ти учинио да имаш неке херојске моћи?
2. У неколико реченица опиши своје родно место. Када би могао да бираш, како би изгледало твоје идеално родно место?

Напомена: Одговоре на питања пошаљите до сутра по подне. Ово је припрема за писмени. У понедељак ћете у подне добити теме (о херојству и о родном месту) и имаћете сат времена да напишете састав. 

Уживајте у пролећу! 🌼

Аутори фотографија: Немања Андрић, Ивана Пантелић

Коментари